Mramorovaná bábovka podle českého receptu poctivých cukrářů


Dohadují se Vaše děti, když pečete bábovku, o tom, jestli má být hnědá, nebo bílá? Jeden má rád obyčejnou, druhý s kakaem. Přeci ty bábovky nebudete péct dvě. Tak jak to tedy vyřešit, aby byly obě děti spokojené? Co kdybyste upekli bábovku mramorovanou? Upečete tak jednu bábovku, která bude hnědo-bílá, každý si v ní najde to své, všichni budou spokojení a Vám to nepřidělá žádnou práci navíc.

Na mramorovanou bábovku budete potřebovat:

  • 150 g změklého másla
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 200 g smetany
  • 290 g mouky
  • prášek do pečiva
  • hořké kakao

Správný postup přípravy a pečení dvoubarevné bábovky

Nachystejte si formu na bábovku, dobře ji vymažte a vysypte moukou, ať se Vám po dopečení podaří bábovku vyklopit bez újmy. Tim si připravíte nádobu na vylití těsta a teď se už dáme do přípravy těsta.

Změklé máslo a cukr prožeňte mixérem. Postupně k těmto surovinám do mixéru po jednom přihazujte vejce. Další vhoďte až tehdy, když je první dohladka sešlehané a tvoří se vším v mixéru jeden celek. Jako další postupně přidávejte mouku a smetanu.

Rozdělte těsto podle toho, jak moc chcete mít bábovku kakaovou na dvě části a do jedné z nich vmíchejte kakao. To by mělo být proseté, aby v bábovce netvořilo hrudky.

Pak lijte těsto střídavě do formy. Dejte pozor, aby spodní a horná vrstva byly obě z bílého těsta, je to důležité, aby se Vám neslilo těsto v jednolitou hnědou barvu.

V dalším kroku předehřejte troubu na 170° a do horké trouby vložte bábovku cca na 45 minut. Pečte, dokud není hotová. Hotovou bábovku poznáte tak, že po propíchnutí špejlí na jí nezbude žádný kousek syrového těsta. Když nebude uvnitř bábovka dopečená, nalepí se kousky syrového těsta na špejli.

Po dopečení bábovku vyndejte z trouby. Obraťte ji dnem vzhůru a počkejte až bude vlažná. Vlažnou bábovku opatrně vyklopte na talíř nebo tác a pro hezčí vzhled ji můžete posypat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Laisser un commentaire