Vyrobte si dokonalý slaný karamel! Jen pár ingrediencí a úspěch je zaručený


Slaný karamel vystoupal v posledních letech na příčkách oblíbenosti velmi vysoko. A není se čemu divit, tato příjemně štiplavá kombinace je skutečně velmi lahodná. Hodí se velmi dobře třeba k tučným smetanovým sýrům a šlehačkovým krémům, ale také jako ozdoba dortů, rolád nebo zmrzlin. Tento univerzální recept je přitom nesmírně jednoduchý a rychlý. Zkuste jej i vy a určitě si jej zamilujete na první ochutnání.

Ingredience

Budete potřebovat jen tyto čtyři ingredience:

  • cukr – 150 g
  • tučná smetana – 120 g
  • máslo – 30 g
  • mořská sůl – čtvrt až půl lžičky

Jak postupovat?

Na přípravu se vám bude nejvíce hodit pánev s nepřilnavým povrchem, nebo hrnec se silným dnem i stěnami. Karamel pak nebude mít sklon tolik se připalovat. Vhodný hrnec či pánev postavte na plotnu a zahřejte jej na mírném plameni. Do hrnce nasypejte cukr a nasucho jej zahřívejte, dokud se nezačne rozpouštět.

Je nesmírně důležité v této fázi cukr nemíchat, dokud se nepřemění na nahnědlou karamelovou hmotu – není třeba se bát, poté případné kousky snadno rozmícháte a karamel bude krásně hladký.

Správná metoda zaručuje dokonalý výsledek

Na vedlejší plotýnku si postavte menší rendlík a v něm postupně zahřívejte tučnou smetanu. Tu je třeba pravidelně míchat, aby se nepřipalovala a dbejte také na to, aby se nezačala vařit.

Jakmile se cukr roztaví a zezlátne, můžete opatrně odstranit zbylé krystalky cukru ze stěn hrnce. Dejte pozor, aby nespadly zpět do hrnce a hmota nebyla opět hrubá.

Jakmile je cukr zcela přeměněný na hmotu sytě jantarové barvy, vypněte plamen a přilijte do hmoty zahřátou smetanu. Nelekněte se, hmota začne hodně pěnit, ale to je zcela normální. Vše dobře promíchejte dohladka.

Nakonec přidejte změklé máslo a znovu důkladně promíchejte a osolte. Hmotu poté nechte vychladnout.

Následně ji můžete rovnou použít, anebo ji přelijte do uzavíratelných sklenic a uložte do chladničky.

Laisser un commentaire