Umíte připravit chutná a lahodná játra? S tímto postupem se vám to konečně povede


Játra nemají úplně nejlepší pověst a rozhodně je nemá každý rád. Ve skutečnosti je ale na vině často nevhodná příprava než to, že by tento typ masa nebyl sám o sobě chutný. Udělat dobrá játra je totiž kumšt – většinou jsou příliš tuhá, vysušená nebo chutnají hořce. My vám ale ukážeme, jak játra udělat měkká, šťavnatá a chutná – prostě taková, která si budete chtít dopřávat často.

Suroviny

Na přípravu budete potřebovat jen pár surovin:

  • játra – 500 g
  • cibule – 2 ks
  • sůl – 1 lžička
  • mouka – 6 lžic
  • olej na smažení – Dle potřeby

Jak postupovat?

Nejprve si připravíme cibuli. Oloupejte ji a nakrájejte ji na středně silné kulaté plátky. Jednotlivé kroužky od sebe oddělte, při smažení se pak krásně vypečou a budou křupavé a chutné. Na plotnu si dejte rozpálit pánev s trochou oleje a jakmile bude dostatečně horký, dejte cibulové kroužky opékat.

Vláčná a chutná játra

Nyní se zaměříme na samotná játra. Ta je potřeba důkladně umýt pod tekoucí vodou a osušit je papírovými utěrkami od veškeré vody. Poté je ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky a odstraňte případně všechny zbývající blány a žíly.

Bokem v misce si smíchejte pět nebo šest lžic mouky se lžičkou soli, všechno dobře promíchejte a v této směsi obalte každý plátek jater jednotlivě. Je důležité, aby byla játra dobře obalena, získáte pak krásnou krustičku, která jim dodá tu správnou chuť a konzistenci.

Klíčové je nesmažit moc dlouho

Přebytečnou mouku jemně oklepejte a jednotlivé plátky poté vkládejte do pánve s horkým olejem a smažte společně s cibulkou. Úplně stačí, budete-li játra smažit asi jednu minutu až minutu a půl na každé straně. Nechcete játra přepéct, protože pak by byla tuhá.

Poté játra promíchejte s cibulkou, zakryjte pokličkou a ještě asi 15 až 20 sekund duste. Následně odstavte pánev z ohně, játra vyjměte a ihned podávejte. Nejlépe chutnají s čerstvým chlebem.

Laisser un commentaire