Vyzkoušejte si doma udělat domácí sýr, který se dělá ve vodní lázni. Je to opravdu pochoutka


Připravte si svůj vlastní zdravý a hlavně domácí produkt. Sýr dělaný ve vodní lázni je pružnější a na jeho výrobu budete potřebovat pouze jednu surovinu.

Domácí sýr má zvláštní chuť, takovou více přírodní než sýr kupovaný. O jeho kvalitě a svěžesti snad nemůže být ani pochyb, a to je oproti kupovanému sýru obrovská výhoda. Když se totiž rozhodnete si doma udělat sýr, můžete sami určit, jak slaný nebo jemný bude. A na tento recept budete potřebovat jen a pouze kefír. Nic víc, nic míň.

Jak dělat sýr ve vodní lázni

Kefír nalejte do hrnce. Do pánve většího průměru si nalejte vodu a hrnec s kefírem dejte na tu pánev tak, aby se ponořilo pouze jeho dno. Dejte pánev na sporák a nechte vařit. Hrnec s kefírem necháme na vroucí vodě asi 15 minut. Během těchto 15 minut uvidíte, že se kefír krásně spojuje dohromady. Vařečkou jemně přejeďte střed hmoty a až uvidíte, že je krásně jemná, odstraňte pánev ze sporáku.

Fotografie: Unsplash

Přeceďte kefír přes cedník

Na cedník si dejte minimálně 3 vrstvy nějaké látky, protože kdybyste dali jen jednu, tak vlastně nic nepřecedíte. Zvláště pokud by byl kefír ne moc dobré kvality. Nalijte hmotu do cedníku a nechte přibližně 10 minut odkapávat. Poté udělejte z látky něco jako sáček a pověste ji přes misku nebo přes dřez. Nechte 30 minut v klidu, pokud chcete šťavnatý sýr, pokud ho chcete mít více suchý, tak nechte v klidu přibližně hodinu.

Proč si vlastně udělat kefír doma?

Hodně lidí si doma dělá chleba, víno, slivovici, nebo třeba majonézu. Dělají to proto, že jim to chutná více, než tyto věci kupované z obchodu. A také proto, že do toho vždy vloží kousek svojí duše. A s výrobou sýra je to úplně to stejné. Jít si sýr koupit je sice jednodušší, ale nikdy to nebude takové, jako když si ho uděláte doma.

Fotografie: Unsplash

Laisser un commentaire