Připravte si malinovo-třešňové knedlíky se základem z kefírového těsta. Ohromí vás svou chutí


Malinovo-třešňové knedlíky z kefíru si vás získají báječnou kombinací chutí i jednoduchou přípravou. Vyzkoušejte je.

Maliny a třešně zpracované dohromady příliš často nevídáme. Ovšem je-li jejich kombinace sestavena správně, harmonicky spolu ladí přímo výjimečným způsobem. Přesvědčte se o tom díky jednoduchým knedlíkům z kefíru, které můžete podávat jako nedělní oběd i jako rychlou svačinu. Ohromí návštěvy, potěší děti a vás jako bonus rozhodně nezatíží dlouhou přípravou.

Seznam ingrediencí na malinovo-třešňové knedlíky

Dokud je neochutnáte, neuvěříte, jak lehké jsou. Vděčí za to především sodě, ale samozřejmě i správnému poměru ostatních surovin. Ve hře je:

  • 300 ml kefíru
  • 460 gramů hladké mouky
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 400 gramů třešní
  • 100 gramů malin
  • 60 gramů cukru
Fotografie: Pixabay

Začněte s přípravou ovoce, musí totiž okapat

Maliny dobře omyjte, vysušte a odložte ještě odkapat na vhodnou mísu. U třešní postupujte stejně, ovšem s tím rozdílem, že je v závěru ještě zbavíte pecky. Zvládnete to s nožem a trochou šikovnosti, ovšem pohodlnější a rychlejší bude rozhodně speciální odpeckovač, který seženete v domácích potřebách. Leckdy ho na svém konci mají zabudovaný i kvalitní lisy na česnek.

Má podobu delší kovové tyčinky na jedné straně a prohlubně přibližně o velikosti třešňové pecky na druhé. Samozřejmě můžete použít i třešně bez této úpravy, ale připravte se na to, že konzumace knedlíků nebude tak komfortní. Na druhou stranu si však třešně zachovají všechnu šťávu. Nakonec tedy záleží jen na vás, jaké variantě dáte přednost.

Tekuté a sypké ingredience promíchejte zvlášť

Do větší mísy prosijte mouku (těsto bude poté nadýchanější) a smíchejte ji s jedlou sodou. Uprostřed vytvořte důlek. Do něj nalijte kefír, který jste předtím smíchali se solí (zrnka se musí zcela rozpustit). Sůl je v těstě proto, aby podpořila sladkou chuť třešní. V zásadě patří do všech sladkých pokrmů.

Tekutou směs nalijte do vyhloubeného důlku a vše společně promíchejte. Zpočátku můžete pracovat vařečkou, finální propracování se však nejspíš neobejde bez poctivé ruční práce. Pokud nechcete z rukou pracně odstraňovat zbytky těsta, vezměte si jednorázové rukavice. Jestliže bude těsto řídké, přisypte mouku, v opačném případě přidejte kefír.

Žádné kynutí není třeba, knedlíky vytvoříte hned

Na rozdíl od oblíbených kynutých knedlíků není nutné toto těsto nechávat odpočívat. Jednoduše ho vyválejte do tvaru válce a ten rozdělte na polovinu. Z těsta poté odkrajujte potřebně velké kusy. Celkem by vám mělo vzniknout 22 základů na ovocné knedlíky. A jak na jejich tvarování?

Každý kousek roztáhněte v dlani do menší placičky. Naplňte ho ovocem, zasypte trochou cukru a okraje pečlivě spojte. Ukládejte na talíř jemně vysypaný moukou, aby se knedlíky nepřilepily. A nakonec je zbývá pouze uvařit. Vhazujte je do vroucí vody a nechte vařit přibližně čtyři minuty (záleží na síle těsta).

Jak malinovo-třešňové knedlíky z kefírového těsta servírovat

Na talíř pro strávníky je přeložte ještě horké a zalijte rozpuštěným máslem. Lze je také posypat moučkovým cukrem nebo třeba tím vanilkovým (pro lepší aroma). Podle chuti se vám může hodit i mák, rozmixované ořechy nebo třeba nasucho opražená strouhanka či ovesné vločky. V tomto ohledu žádná omezení nejsou.

Laisser un commentaire