Časté chyby při vaření těstovin. Možná to děláte také špatně

Fotografie: Pixabay

Příprava dobrých těstovin není žádná věda. Je to pravda, ale musíte vědět jak se správné těstoviny připravují a kterým častým chybám se vyhnout.

Vařené těstoviny jsou jednou z nejoblíbenějších příloh k různým omáčkám a masovým směsím. Dají se jíst i samostatně pouze s kečupem nebo je můžete přidat do studených salátů. svou oblibu si získaly i v podobě zavářky do polévek. Zkrátka je jejich použití opravdu široké. Zdálo by se, že na jejich přípravě není co zkazit, ale opak je pravdou. Existuje několik chyb, které dělá hodně lidí a doplácí na to kvalita výsledného jídla.

Malý kastrol a málo vody

Také špagety doma půlíte aby se vám vešly do kastrolu? Nebojte, nejste v tom zdaleka sami. V tomto odstavci si řekneme, proč to není ten nejlepší nápad. Na 100 gramů syrových těstovin je potřeba asi litr vody. 100 gramů těstovin je zhruba jedna porce, takže pokud jste doma čtyři, budete potřebovat nejméně čtyřlitrový kastrol, raději však trochu větší. Dostatek vody zajistí rychlé uvaření a zároveň se k sobě těstoviny nebudou tolik lepit.

Málo soli

I když je v dnešní době sůl spíš démonizovaná, v oblasti vaření těstovin to neplatí. Hodně lidí solí vodu na těstoviny málo, nebo dokonce vůbec. Jiní kuchaři zase dávají zhruba optimální množství, ale zase ve špatnou chvíli. Přidávání soli do studené vody, nebo naopak až když se těstoviny vaří, má nedobrý vliv na konzistenci vařených těstovin. Sůl přidávejte do vroucí vody před tím, než tam dáte těstoviny. Obecně platí, že na 100 gramů syrových těstovin potřebujete 10 gramů soli.

Fotografie: Pixabay

Nedostává se trpělivosti

Hlad je možná dobrý kuchař, ale rozhodně to neplatí v případě těstovin. Netrpělivost jejich přípravu naopak prodlouží a zkomplikuje, protože budete muset začít od začátku. Někteří nedočkavci totiž sypou těstoviny do vody dřív, než se opravdu hodně vaří. To má za následek, že škrob v těstovinách vystoupí na povrch, těstoviny se slepí a při trošce šikovnosti je budete od sebe muset oddělit majzlíkem. Nebo spíš začít od začátku.

Olej ano, ale ne do vody

Nikdo už dneska asi nezjistí, odkud se mezi lidmi rozšířila fáma,bže v Itálii se přidává olej do vody s těstovinami. Není tomu tak. Nijak to totiž těstovinám neprospěje a olej nakonec s vodou vylijete do odpadu. Těstoviny k tomu, aby se neslepily potřebují hlavně dostatek vody a těstoviny vložit až když se voda opravdu vaří. Olej se do těstovin může přidat až když je scedíte a můžete v tomto případě použít i kvalitní olivový olej.

Fotografie: Pixabay

Nezapomeňte průběžně míchat

Nemusíte stát celou dobu u sporáku a míchat, ale určitě těstoviny zamíchejte hned po nasypání do vroucí vody. Mohlo by se totiž stát, že se přilepí ke dnu a slepí se dohromady. Pak je přikryjte poklicí aby se voda znovu dostala do varu a během doby vaření je několikrát zamíchejte. Díky dodržení tohoto postupu si budete jisti, že dostanete opravdu těstoviny, které se k sobě lepit nebudou. Při scezení nezapomeňte nechat odkapat i poslední zbytek vody.

Doba vaření je diskutabilní

Co se týká doby varu, určitě se vyplatí řídit pokyny na obalu. Existuje totiž tolik různých tvarů těstovin, že nelze paušálně říct, že se mají vařit tak a tak dlouho. Někdo má rád těstoviny  „na skus“ a jiný upřednostní jejich více uvařenou verzi. Rozhodně je ale nenechávejte vařit dvojnásobnou dobu, než je uvedeno na obalu. Můžete přidat třeba dvě minuty a pak scedit. Pokud počítáte s tím, že je po scezení dáte do horké omáčky a prohřejete na pánvi, měli byste naopak nějakou minutu odečíst.

Laisser un commentaire