Okurky nakládané s třešňovými listy. Starý, ale osvědčený postup podle tradičního receptu

Fotografie: Pixabay

Nakládané okurky se obecně těší veliké popularitě napříč národnostmi i generacemi strávníků. Je to pochoutka, která se vyrábí celá staletí.

Nakládané okurky mají své nezastupitelné místo v jídelníčku většiny z nás. V některých rodinách jsou dokonce i labužníci, kteří si jich pár snědí každý den. Existuje velké množství různých receptů na jejich přípravu. Jeden je ale opravdu tradiční a používá překvapivou ingredienci. Na počátku minulého století se totiž do zavařených okurek přidávaly třešňové listy. Díky nim jsou pak okurky pevné a křupavé.

Suroviny

  • okurky
  • voda
  • kopr
  • česnek
  • třešňové listy
  • celý křen
  • sůl
Fotografie: Pixabay

Příprava

Nejprve je potřeba si připravit sklenice s těsnícími víčky. Obojí musí být dokonale čisté, jinak se okurky budou kazit. Nejprve tedy sklenice i víčka vysterilizujte. Kdo má myčku, zapněte ji na nejvyšší teplotu a na nejdelší program. Nepřidávejte žádné čistící prostředky. Kdo myčku nemá, bude se muset obejít jen s pomocí starého zavařovacího hrnce, kde sklenice i víčka sterilizuje v páře alespoň 20 minut.

Okurky na nakládání vybírejte pečlivě. Všechny musí být naprosto zdravé a pevné. Jen jedna nahnilá okurka klidně zmaří celu sklenici. Vybrané okurky pečlivě umyjte a ponořte je na hodinu do studené vody. Díky tomuto ošetření ztratí případnou hořkost a budou ještě křupavější. Přeberte i třešňové listy a vyberte jen ty pěkné. Budete potřebovat jeden až dva na sklínku. Zbavte je stopky a rovněž je pečlivě umyjte.

Fotografie: Pixabay

Oloupejte česnek – budete potřebovat stroužek na sklenici. Očistěte křen a společně s koprem ho umyjte. Do každé čisté sklenice dejte kousek křenu, kousek kopru, rozkrojený stroužek česneku a jeden nebo dva třešňové listy. Okurky začněte skládat do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíc. Připravte si nálev. Na jeden litr horké vody dejte 1,5 lžíce soli. Ještě horkým nálevem zalijte sklenice, uzavřete je a obraťte dnem vzhůru.

Pár tipů na závěr

Pokud se u vás tolik okurky nejedí, zavařujte raději do malých sklenic, aby se vám nezkazily. Okurky uchovávejte na chladném a tmavém místě. Pokud se vám zdá, že sklenice není dobře uzavřená, vyměňte víčko, vyhřejte troubu na 85 stupňů a sklenici nechte na plechu v troubě sterilizovat 20 minut. Do plechu přitom nalijte asi centimetr vody. Stejně tak ji můžete dát i do zavařovacího hrnce.

Laisser un commentaire