S tímto nepečeným citrónovým zákuskem vám mohou pomáhat i děti, jak je jeho příprava jednoduchá


Pokud si občas po jídle dáte rádi kousek sladkého, ale nechcete u trouby stát celý den, zkuste tento recept na nepečený citrónový koláč.

Spousta lidí má ráda sladké, obzvláště pak jako zákusek po obědě či větší večeři. Jestli mezi ně patříte také, pravděpodobně již znáte nějaké recepty na různé koláče, dorty a podobné dobroty. Zajisté budete také vědět, že vždy není potřeba zdlouhavě péct těsto, ale obejdete se i bez trouby. To je případ i tohoto lahodného citrónového zákusku, s jehož jednoduchou přípravou vám dokáží pomoct i děti.

Fotografie: Unsplash

Ingredience a příprava

Na tento zákusem byste si měli přichystat 200 listového těsta, 250 g řeckého jogurtu, 200 ml smetany, 1 celý citrón a cukr. Vybalte listové těsto, rozprostřete jej, rozkrojte na 2 stejné obdélníky a lehce je propíchejte vidličkou. Nyní je můžete dle chuti lehce posypat cukrem a najemno na ně nastrouhat citrónovou kůru. Po tomto kroku pak přijde jediná chvíle, kdy použijete troubu.

Plech vystelte pečícím papírem a položte na něj oba kusy listového těsta. Do trouby předehřáté na 180 °C je vložíte na 15 minut, po nichž je vyjmete a troubu zase vypnete. Zatímco bude těsto chladnout, připravíte se krém na výplň. Nejdříve rozšleháte smetanu, do ní pak nastrouháte citrónovou kůru, přidáte jogurt a vše spolu důkladně promícháte. Nyní máte hotovou krustu i náplň, stačí je jen spojit.

Nezapomeňte při servírování posypat cukrem

Jakmile je listové těsto dostatečně chladné, vezmete jednu z částí a potřete ji připraveným krémem. Pak už jen stačí vzít druhou část listového těsta a posadit ji nahoru. Pokud na ni zlehka zatlačíte, zajistíte, že bude mít krém správnou konzistenci a krusta bude držet jak nahoře, tak i dole. Nyní máte téměř hotovo, ještě je potřeba, aby si vše spolu sedlo, což zajistíte tím, že umístíte váš výsledek do lednice.

 

Přibližně po půl hodině v chladničce bude dezert skvěle spojený a krém bude mít správnou konzistenci. Pokud jej ihned nesníte, uchovávejte ho v lednici i nadále. Stačí vám už jen postupně po kouscích odkrajovat a podávat zákusek na malém talíři se lžičkou či vidličkou. Nezapomeňte jej před servírováním posypat moučkovým cukrem nebo hoblinkami z citrónů, pokud vám nějaké zůstaly.

K tomuto lehkému moučníku se skvěle hodí káva nebo čaj s mlékem. Dětem určitě můžete udělat i trochu kakaa či horké čokolády, aby nejedly zákusek samotný. Příprava je poměrně jednoduchá a oproti kupovaným moučníkům je také levnější. Stačí v domě najít nebo v obchodě koupit pouhé 4 suroviny a můžete si na zákusku s radostí pochutnávat.

Laisser un commentaire