Tento recept na pečený vepřový bok si zamilují všichni v domácnosti a budete jej vařit častěji


Jedním z nejčastěji prodávaných druhů masa je kuřecí a vepřové. Nejlevnější pak bývá bok z prasete, jelikož je dosti tučný.

Spousta lidí vepřové maso nemá v oblibě, jelikož má svou specifickou chuť. O to méně pak mají tito jedinci rádi tučný bok, na němž je spousta mastného. Jsou však i takové recepty, kde díky koření dokážete přebýt nepříjemnou chuť a konzistenci tučného masa. Jedním z nich je i tento, který si většina lidí v domácnosti oblíbí a nakonec budete muset vepřový bok kupovat a péct častěji než dodnes.


Ingredience a postup

Aby vyšlo alespoň na 6 porcí, budete si muset koupit a připravit 1 kg vepřového boku v celku, česnek, sůl, pepř, mletou papriku a koriandr. Tato koření zajistí, že bude tučné maso chutnat skvěle a všichni budou nakonec spokojeni. Nejdříve si maso rozkrájíte tak, aby na něm vznikla šikmá mřížka, ale přitom spodní část zůstala v celku. Nesmíte jej proříznout až na druhou stranu, to by tento postup přípravy přišel o své kouzlo.

Jakmile máte v mase mřížku nařezanou, začnete pomalu kořenit. Nejdříve si oloupete přibližně 3 měsíčky česneku a nakrájíte je nadrobno. Ty pak rovnoměrně vkládáte do zářezů v mase tak, aby všude bylo alespoň pár kousků česneku. V misce pak smícháte 1 čajovou lžičku soli, polovinu čajové lžičky mletého pepře, jednu až dvě čajové lžičky mleté papriky a jednu lžičku koriandru, které spolu důkladně promísíte.

Nechte chvíli odpočívat

Směsí nasypte nebo rovnoměrně rozetřete na celý kus masa tak, aby byla všude alespoň trocha. Takto jej pak necháte v pokojové teplotě odpočívat a marinovat přibližně hodinu, než budete k bokem pracovat dál.

Pak si připravte troubu, kterou rozehřejete na 200 °C. Během toho, co se bude trouba zahřívat, připravíte si maso na vložení do ní. Na to budete potřebovat nit nebo provázek na vaření.

Celý nařezaný a kořeněný vepřový bok přeložíte napůl a omotáte jej přichystanou nití. Položte tento velký kus masa na plech, lehce podlijte vodou a na hodinu dejte péct do předehřáté trouby. Po vytažení by měl být vepřový bok hezky měkký, voňavý a opravdu chutný. Stačí vám tak, abyste jej jen nakrájeli na kousky a podávali na talíř rodině, známým, přátelům či jiným hodovníkům.

Tipy na servírování

Zatím máte jen maso, ještě by se k němu hodila nějaká příloha. Tou mohou být brambory v jakékoliv formě, rýže nebo čistě jen pečivo. Uvidíte, že se vás při odchodu budou případní návštěvníci ptát, jak jste toto jídlo připravovali. Pokud byste jej chtěli ještě ozvláštnit, můžete do směsi koření při přípravě přidat ještě lžičku chilli. Stejně tak je možné použít více česneku, pokud by vám nestačil na celé maso.

Laisser un commentaire