Recept na rychlý chléb bez mléka a vajec, už nebudete chtít jíst ten z obchodu


Nemáte rádi chléb z obchodu nebo se vám nechce na nákup, tak si můžete zkusit upéct svůj vlastní domácí chléb, podle tohoto jednoduchého receptu.

Upéct chléb, který bude nadýchaný a chuťově dobrý se zdá být jednoduché, ale opak je pravdou. Tento recept je ale snadný i přesto, že není použité mléko ani vajíčka. Chléb je krásně nadýchaný a kůrka je úžasně křupavá. I když nejsou v receptu použity vajíčka, chléb je krásně pevný a nerozpadá se.

Ingredience na chlebové těsto

Na chléb nejsou potřeba žádné speciální suroviny. Vystačíte si s tím co máte běžně doma. Připravit si můžete jeden bochník nebo i více menších. Záleží jen na vás.

  • 400 ml vlažné vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 700 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky soli
Fotografie: Pexels

Příprava těsta na chléb

Nejprve si připravte kvásek. V teplé vodě rozmíchejte cukr a droždí. Jestliže máte doma čerstvé droždí může ho použít místo sušeného. Kvásek nechte několik minut odležet.

Droždí začne kvasit a krásně se díky cukru nastartuje. Dále přimíchejte sůl a olej, nakonec postupně přidávejte prosátou mouku a vypracujte měkké těsto. Vložte ho do misky, kterou přikryjete utěrkou, umístěte ho na teplé místo a nechte kynout. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti a dalších podmínkách, těsto může kynout 30–60 minut.

Fotografie: Pexels

Pečení nadýchaného chleba

Po vykynutí vyklopte do formy, můžete těsto rozdělit a vytvořit tak dva menší bochánky. Před vložením do trouby těsto potřete vodou. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 minut, dokud chléb nebude mít krásně zlatavou barvu. Jestliže budete péct více malých bochníčků doba pečení bude kratší.

Pokud máte po ruce domácí pekárnu, můžete chléb upéct i v ní, usnadní vám to práci. Některé pekárny nabízí i odložený start, takže si můžete připravit čerství teplý chléb například ke snídani.

Příprava ochuceného chleba

Recept si můžete upravit podle toho co máte rádi. Lze přidat různá semínka, například dýňová a slunečnicová nebo oříšky, skvěle se hodí například i kmín.

Vybrané suroviny jednoduše přimícháte do těsta před kynutím. Při použití domácí pekárny přidejte semínka nebo oříšky až nakonec, pekárna by je jinak rozmělnila na malé kousky.

Fotografie: Freepik

Po upečení nechte chléb vychladnout nejlépe na mřížce aby se zespodu nezapařil a můžete podávat. Připravit si k němu můžete různé pomazánky nebo ho jíst jen tak. Chléb je i skvělá varianta přílohy například k masu.

Laisser un commentaire