Dřevěný popel: 14 tajných použití, o kterých nikdo neví

Máte doma dřevěný popel?

A nevíte co s tím? Když si doma topíme krbem nebo kamny, často si tuto otázku klademe.

No, bylo…protože zde je seznam užitečných použití. Výhody popela jsou skutečně četné.

Většinu těchto použití jsem otestoval a můžu vám říct, že to opravdu funguje!

Já, který jsem hloupě vyhodil popel do koše, teď už vím, co s tím.

A můžete také vy, jakmile objevíte těchto 14 použití dřevěného popela. 

1. Jako prachová lázeň pro ptáky

Umístěte popel na místo, kam mohou chodit pouze ptáci. Prachové lázně jim umožňují eliminovat parazity na křídlech. A funguje to i u slepic. Podívejte se na trik zde.

2. K ochraně vašich růží před slimáky

Rozložte popel do širokého kruhu kolem každé nohy vašich růžových keřů. Odradí slimáky a slimáky od útoku na vaše rostliny.

3. Ke hnojení kompostu

Smíchejte dřevěný popel s kompostem v malých množstvích. Obohatí to. Nedávejte ale moc, aby to nebylo moc kyselé. Váš kompost to bude milovat!

4. Jako hnojivo pro váš trávník

Trávníky milují popel, který je bohatý na živiny. Popel ze dřeva obsahuje 10-25% vápníku, 1-4% hořčíku, 5-15% draslíku a 1-3% fosforu. Dokonalý koktejl! Posypte jej v malém množství přímo na trávník.

5. Jako univerzální čistič

Smíchejte popel s vodou, abyste vytvořili pastu. S houbičkou můžete vydrhnout špinavé nádobí a vyčistit pracovní desku. Touto pastou můžete také potřít sklo krbových kamen nebo vložku krbu. Funguje i na stopy zanechané skleničkami na dřevěném nábytku. Tuto pastu můžete také použít k leštění a lesku stříbrných předmětů. Buďte opatrní, tato směs je abrazivní. Používejte jej proto opatrně a nezapomeňte si nasadit ochranné rukavice. Účinky popela na pokožku mohou být dráždivé.

6. Jako hnojivo pro rajčata

Je dřevěný popel dobrý pro rajčata? Popel je bohatý na potaš, vápník a oxid křemičitý. A rostliny rajčat to milují! Dejte jim k nohám trochu popela, abyste jim pomohli růst. Rostlinám, jako je lilek černý, se také líbí.

7. Proti ledu

Klouže vám to kvůli ledu před domem? Dejte trochu popela na ty kluzké chodby. Není potřeba mnoho, aby byl účinný a zabránil pádu. Užitečné, pokud máte schůdky přede dveřmi.

8. K rychlému tání sněhu

Popel je také velmi účinný při rychlém tání ledu. proč? Protože popel je přirozeně zásaditý, který rozpouští sníh. A pokud je venku sluneční paprsek, tmavá barva popela generuje ještě více tepla, které rozpouští led ještě rychleji. Mimochodem, tento trik jsem testoval letos v zimě na své příjezdové cestě a fungoval opravdu dobře.

9. Proti množení řas

Popel zabraňuje růstu řas ve vodě. Nemusíte dávat moc, aby to fungovalo. Stačí obyčejná polévková lžíce popela na 3800 litrů vody! Velmi užitečné, když se musíte postarat o vodní plochu nebo jezírko na zahradě.

10. K odstranění zápachu

Chcete-li odstranit nepříjemný zápach ve skříni na boty, vložte popel do hadru nebo starého trička. Umístěte tento svazek popela blízko bot. Chcete-li ze svého psa odstranit nepříjemný zápach, posypte jeho srst popelem a poté ji vykartáčujte. Už žádné nepříjemné pachy, zvláště pokud jej předtím umyjete speciálním šamponem.

11. Praní staromódního prádla

Můžete také prát s popelem. Je to trochu dlouhé, ale je to možné! Starověcí lidé používali popel carya. Jak na to se dozvíte zde.

12. Péče o ovocné stromy

Posypte popel kolem svých ovocných stromů: meruňky, broskve, třešně… peckovin to miluje! Stejně jako jablka trpí hořkou peckou, což je problém, který postihuje některé odrůdy včetně Bramleys.

13. K odpuzování mšic

Při nepříjemném napadení mšicemi nebo jiným lezoucím hmyzem rostliny důkladně namočte a celé je posypte prosátým popelem. Nechte působit přes noc a ráno opláchněte. Veškerý hmyz bude mrtvý nebo pryč. Velmi dobře působí na vrbu a rajčata.

14. K zahnání blech a klíšťat

Dřevěný popel můžete použít také k zabránění napadení blechami a klíšťaty nebo k jejich zahnání a zabránění kousnutí. Nasypte popel na oblast vyžadující ošetření. Zvířátka nevydrží věčně! Pravidelně ho roztírám na kusy dřeva, které skladuji za domem. A už jsem ošetřil dvůr kvůli blechám, které zamořily mé ubohé psy!

Bonusový tip našeho čtenáře

Jocelyne Velké poděkování patří Jocelyne, která se s námi laskavě podělila o svůj tip na recyklaci dřevěného popela.

Používá je k odstranění stop barvy na vlasy, které zůstaly na kůži:

„Když si barvím vlasy a po opláchnutí mi na kůži zůstanou stopy, odstraním je popelem.

Namočím roh hadříku, ponořím ho do popela a rozetřu stopy na kůži. Opláchnu a už žádné stopy. Funguje tam, kde nic jiného nefunguje.”

Laisser un commentaire