Geniální trik jak si doma vypěstovat vlastní oleander pomocí jedné větvičky!

Oleander je úchvatná rostlina, která sice pochází z přímořských oblastí, ale úžasně se jí daří i v našich končinách. Rostlina není náročná na péči. Stačí pouze dostatečně zalévat, slunné místo a oleandr je nad míru spokojený. Pokud doma tuto krásnou rostlinku máte i Vy, ukážeme Vám, jak si jednoduše rozmnožit. Stačí jen jediná větvička!

Nejdříve je potřeba získat vyzrálý odřezek – větvičku z mateřské rostliny. Ten však nesmí vyschnout – na to je třeba dávat velký pozor, jinak brzy v půdě zahyne. Když nemáte možnost odřezek ihned zavlažit, zabalte jej do vlhké papírové utěrky a vložte do plastové láhve. V tomto prostředí větvička vydrží i 2 dny.

Postup

  1. Před vysazením konec větvičky rovnou seřízneme ostrým nožem a vložíme na 1 hodinu do vlažné vody. Mezitím si nachystáme květináč s průměrem 8-10 cm a naplníme ho výsevním substrátem. Z větvičky odstraníme spodní řady listů a ostatní listy sestřihneme na polovinu – na stonku nám tedy zůstanou jen poloviny listů. Takto snížíme odpařovací plochu listu.
  2. Větvičku vložíme do půdy do středu květináče a zlehka na ni nahrneme substrát a jemně zatlačíme prsty. Zavlažíme vodou pokojové teploty. Nejlepší bude, když necháte vodu odstát.
  3. Větvičku přikryjeme na polovinu rozpůlenou plastovou lahví. Na láhvi udělejte několik otvorů, nebo ji pravidelně odkryjte kvůli větrání. Tento malý skleník pomůže odřezku zakořenit. Odřezek potřebuje dostatek vláhy, proto nezapomínejte kontrolovat, jak je na tom vláha uvnitř plastového skleníku. Během léta však nevystavujte přímému polednímu slunci, abyste rostlinu nespálili.

Sdílejte tenhle geniální nápad jak si doma vypěstovat vlastní oleander i s vašimi přáteli! Určitě se jim bude také hodit!

zdroj: tudasfaja.com

Laisser un commentaire