Osvědčené triky jak pečovat o Vaše muškáty, tak aby kvetly jako nikdy předtím!

Pelargonií, nebo li muškátů existuje přes 200 druhů. Tato rostlinka většinou krásně kvete od jara do podzimu i na těch nejběžnějších zahradách a terasách. Pelargonie nejsou nijak náročné. Daří se jim téměř všude a jediné, co ke svému maximálnímu pohodlí a štěstí potřebují, jsou květináče s odvodňovacími otvory.

Muškáty se Vám odvděčí úrodou, která je velmi bohatá na pestré květy. Nicméně, navzdory nenáročnosti muškátů existují pravidla správné péče.

Správná péče o muškáty

  1. Než se rozhodnete něco prořezat, zvažte, jestli prořezáváte správně. Muškáty jsou totiž trvalé, nebo roční. Jednoleté pelargónie nemusí být nutně prořezávány. Pouze pro změnu tvaru rostliny. Dlouhodobé muškáty pak vyžadují prořezávání 2krát ročně (na podzim a na jaře). Řezání prosycuje nejen barvy květiny, ale také podporuje růst nových velkých květů a prodlužují jejich trvanlivost.
  2. Vlastnosti typu rostliny je velmi důležité zvážit. Muškáty mohou růst vzhůru, ale stonky, byť zdravé, mohou také padat směrem dolů. Tvar rostliny úplně nezměňte prořezáváním. Takže riskujete úplné zabití rostliny. Cílem prořezávání každé rostliny je pouze ztenčení koruny. Tímto způsobem zlepšíte provzdušnění a zajistíte, že se dostane více vlhkosti a slunečního světla k samotné rostlině.
  3. Odstraňujte pravidelně uschlé lístky i květy. Uvolníte tak potřebný prostor novým květům a stonkům.
  4. Správně a včas oříznuté muškáty, budou bez přestávky kvést.
  5. Nástroj pro zastřihování a prořezávání pelargónie by měl být ostrý a čistý. Ošetřete ostří vroucí vodou, alkoholem nebo jinými antibakteriálními látkami. Důkladně si umyjte ruce, abyste zabránili infekci květiny. Stonky by měly být odříznuty v srdci listů a řezané místo musí být ošetřeno uhlím, nebo posypáno skořicí. K tomu, aby květina rostla silnější, je nutné ji správně hnojit. Pelargonie upřednostňuje hnojiva s obsahem dusíku.

Sdílejte tyhle super nápady jak pečovat o muškáty i s přáteli! Určitě se jim budou také hodit!

zdroj: poleznoznati.com

Laisser un commentaire