Zimní sporty a sportovní oblečení

Fotografie: Dreamstime

Co by mělo sportovci při zimních sportech poskytovat oblečení? Zimní sportovní oblečení by mělo být dostatečně hřejivé, ale zároveň i lehké a vzdušné. Sportovci by v něm nemělo být ani příliš chladno, ani příliš teplo. Kromě toho by outdoorové sportovní oblečení mělo být v každém ohledu pohodlné a podporovat výkony sportovce.

Máte i vy rádi zimní sporty a patříte do velké rodiny lyžařů? Pak vězte, že součástí lyžařské výstroje nejsou jen lyže, hole a lyžařské boty, ale i různé jiné doplňky, které lyžaři při tomto krásném sportu zajišťují větší bezpečnost. Důležitými doplňky jsou pro lyžaře například ochranné brýle, přilba, chrániče a drobné servisní nářadí. A stejně podstatné je pro lyžaře i kvalitní a slušivé sportovní oblečení.

Při outdoorových sportech je obzvlášť důležité sportovní oděvy vybírat podle ročního období a momentálního počasí. Každá sezóna si žádá jiný druh oblečení. V chladném počasí je vhodné používat termoprádlo a vrstvený způsob oblékání. Ideálními materiály pro sportovní oblečení jsou materiály funkční, které jistě ocení každý sportovec. Při volbě oblečení pro zimní sporty však raději dbejte nejen na materiály, ale i na střih a preciznost, s jakou jsou ušité.

Současná sportovní móda je rozmanitá a dokáže zaujmout na první pohled. Stačí si jen vybrat podle svého vkusu, stylu a preferencí. Máte rádi módní oblečení, lákají vás aktuální trendy, ale zároveň chcete, aby vaše sportovní oděvy byly především praktické? Asi byste měli vědět, že lyžař by se měl vyhýbat těsnému či nepohodlnému oblečení, které ho škrtí nebo škrábe. Směs syntetických vláken – polyamid, polyester a elastan – je nejen příjemná na dotek, ale také dobře saje pot. Tyto syntetické materiály po vyprání rychle schnou a nemusí se žehlit, protože se nemačkají. Mít vysoké nároky na kvalitu sportovního oblečení se vyplatí – každá vlastnost oděvu má totiž pro lyžaře velký význam. Od materiálu přes střih až po barvu.

Po jakých svrchních oděvech by lyžař měl přednostně sáhnout? Zimní sportovní bunda i lyžařské kalhoty musí být nepromokavé a dobře tepelně izolovat. Lyžařská bunda by navíc měla být opatřena protisněhovým bederním pásem, kapucí a několika praktickými kapsami. V mrazivém počasí lyžaře výborně zahřejí podšité oteplováky se zvýšeným pasem. Svrchní oblečení by sportovce mělo hlavně chránit, ale mělo by mu také umožňovat volný pohyb bez jakýchkoli omezení.

Móda lidstvo odnepaměti provází téměř ve všech oblastech života. Proto se není co divit, když i lyžařům záleží na stylu oblečení. Sportovní móda může být jemná, ale i extravagantní. Oděvy pro outdoorové sporty mohou být barevně strohé, ale také mohou hýřit vzory a barvami. Ideální sportovní oblečení je takové, o kterém lyžař ani neví, že ho má na sobě. Každý sportovec by se ve svém oblečení měl cítit hlavně příjemně a pohodlně.

Laisser un commentaire