Zkušená zahradnice Vám poradí jak rozmnožit orchideje! Je to snadnější než si myslíte!

Začala jsem pěstovat krásné orchideje a po nějaké době mě napadlo, že bych jich vlastně chtěla víc a víc. O reprodukci květin jsem se však nikdy nezajímala a proto mi to zpočátku přišlo obtížné. Četla jsem speciální knihy a internetové stránky, ptala jsem se známých a kamarádů ..

Mohlo by to trvat věčnost, kdybych se neseznámila s ženou, která se zabývá orchidejemi 13 let a ví o nich snad úplně všechno! To právě ona mě naučila vše o pěstování těchto nádherných pokojových rostlin.


Postup

1)

Dělení trsů

Nejjednodušší způsob pro rozmnožování rostlin doma je dělení trsů. Rostliny by měly být zdravé a mít spoustu klíčků. Provádí se na jaře. Kořeny musí být čisté. Použij zahradní nůžky a to tak, že na každé rostlince zůstane zvýšená část hlízy. Připravte květináče se substrátem k ponoření rostlinek.

Dále přichází doba zakořenění. Rostlinky by se měly usadit. Použijte na ně rozprašovač s vodou každý den. Orchideje budou zakořeněny až když se objeví nové výhonky.
1

2)

Přízemní výhonky

Péče o orchideje musí být správná a pravidelná, pak se v průběhu času vyvíjí malé výhonky u kořínků. Je složité je oddělit od mateřské rostliny. Výhonky musí dobře vyrůst, aby byly připraveny k oddělení. Jejich délka by měla být asi 3-5 cm.

Ostrým předmětem odřežte výhonek v místě, kde se spojují. Nechte zaschnout a poté přisypte dřevěné uhlí. Sazenice nechce v květináči se substrátem. Musí mít otvory, jimiž projde vlhkost.

Stejně jako všechny mladé rostliny i orchideje potřebují důkladné hnojení, vhodné hnojivo obsahující hlavní živiny – dusík, fosfor a draslík. O rok později se můžete těšit z krásných mladých kvetoucích orchidejí.
2

3)

Sazeničky

Při této metodě je nutno si koupit lahvičky se sazenicemi orchidejí. Způsob je jednoduchý přináší vynikající výsledky.  Rozbij baňku, vyndej semenáčky a opláchni pod tekoucí vodou. Pak namočíme do roztoku manganistanu draselného po dobu 5 minut.

Po uplynutí doby vyndáme sazenice na papírový ručník a necháme oschnout. Jako malé rostlinky potřebují hodně světla, vlhkosti a teplotu 20 až 24 ° C.

Sdílejte tenhle geniální způsob jak rozmnožit orchideje i s vašimi přáteli! Určitě si jim budou také hodit

zdroj: takprosto.cc

Laisser un commentaire